POS Mediu
Lacul cuejdel

Lacul Cuejdel

Lacul Cuejdel, situat in Muntii Stanisoarei, la 25 km de Piatra Neamt, este cel mai mare lac de baraj natural din EUROPA, cu o suprafata de circa 150 ha, si o adancime medie de aproximativ 10m.
Prin Hotararea de Guvern 2151 din 30 noiembrie 2004, Lacul Cuejdel a fost declarat rezervatie naturala, fiind necesara monitorizarea parametrilor biotici si abiotici specifici, ce au condus la declararea acesteia. In acest sens, au fost realizate servicii pentru elaborare studii ştiintifice si plan de management în cadrul proiectului MANAGEMENT PENTRU ARIA NATURALĂ PROTEJATĂ LACUL CUEJDEL, cod SMIS 16721.

Explorati resursele obtinute in cadrul proiectului

Barajul natural format in urma alunecarilor succesive de teren a blocat intreaga vale a raului Cuejdel, determinand acumularea unei cantitati de apa foarte mare. Specialistii considera ca multiplele alunecari de teren ce au format lacul, o constituie actiunea omului asupra mediului inconjurator, care prin formarea drumului forestier initial au sectionat material sedimentar provenit din alterarea si dezagregarea rocilor de pe versantul stang, declansand prima alunecare de teren si mai apoi seria de alunecari ulterioare. Fauna este diversa in specii de mamifere: ursul, cerbul, vulpea, mistretul, capriorul si multe alte animale caracteristice zonei de munte.

resurse

Resurse spatiale

Aplicatia Geoportal, asigura accesul la resursele spatiale specifice ariei protejate - Lacul Cuejdel.

viewer

Harti de distributie

Vizualizati hartile de distributie obtinute la nivelul ariei protejate - Lacul Cuejdel.

galerie

Galerie foto

Impartasiti experientele echipelor de experti in teren, accesand galeria foto.  

Proiect finantat prin POS Mediu, Axa prioritara 4 - "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii."