POS Mediu
Lacul Pangarati

Lacul Pangarati

Lacul Pangarati este situat pe sectorul de vale transversala al Bistritei la altitudinea de 370,6 m avand la nord Muntii Stanisoarei si la sud Muntii Gotmanu. Prin Hotararea de Guvern nr. 2151/2004, lacul Pangarati a fost desemnat ca fiind arie de protectie speciala avifaunistica care cuprinde luciul de apa al lacului desfasurat pe o suprafata de 155 ha, fiind necesara monitorizarea parametrilor biotici si abiotici specifici, ce au condus la declararea acesteia. In acest sens, au fost realizate servicii de studii stiintifice si elaborare plan de management în cadrul proiectului, MANAGEMENT PENTRU ARIILE NATURALE PROTEJATE LACUL PANGARATI SI LACUL VADURI - cod SMIS CSNR 16714, ce reprezinta o asociere de experiente si cunostintelor ale mai multor experti cheie.

Explorati resursele obtinute in cadrul proiectului

Prin conditiile favorabile pentru hrana si adapost pe care le ofera, Lacul Pangarati reprezinta o zona importanta pentru pasarile care se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic. Totodata, lacul este o veriga importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica in continentul european. In ultimii ani acest lac a fost preferat de catre numeroase specii de rate, lisite si populatii de pescarus argintiu. Putem observa de-a lungul sezonului hiemal exemplare de rata mare, rata sunatoare, rata motata, lebada de iarna si lisite. In ceea ce priveste speciile de pesti care traiesc in lacul Pangarati putem enumera: oblete, scobar, clean, stiuca, caras, ghibort, biban, platica, rosioara. Speciile floristice si fauniste existente in aceasta zona protejata sunt diverse si confera lacului Pangarati o frumusete unica.

resurse

Resurse spatiale

Aplicatia Geoportal, asigura accesul la resursele spatiale specifice ariei protejate - Lacul Cuejdel.

viewer

Harti de distributie

Vizualizati hartile de distributie obtinute la nivelul ariei protejate - Lacul Cuejdel.

galerie

Galerie foto

Impartasiti experientele echipelor de experti in teren, accesand galeria foto.  

Proiect finantat prin POS Mediu, Axa prioritara 4 - "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii."