POS Mediu
Lacul Vaduri

Lacul Vaduri

Cu o suprafata de 119 ha, din punct de vedere geografic lacul Vaduri este situat in judetul Neamt la o altitudine de 350 m, pe sectorul de vale transversala a Bistritei avand la nord Muntii Stanisoarei si la sud Muntii Gosmanu. Prin Hotararea de Guvern nr. 2151/2004, lacul Vaduri a fost desemnat arie de protectie speciala avifaunistica oferind conditii favorabile de hrana si adapost necesare iernatului pentru numeroase specii de pasari migratoare, ceea ce conduce la necesitatea monitorizarii parametrilor biotici si abiotici specifici, ce au condus la declararea acesteia. In acest sens, au fost realizate servicii de studii stiintifice si elaborare plan de management în cadrul proiectului, MANAGEMENT PENTRU ARIILE NATURALE PROTEJATE LACUL PANGARATI SI LACUL VADURI - cod SMIS CSNR 16714, ce reprezinta o asociere de experiente si cunostintelor ale mai multor experti cheie.

Explorati resursele obtinute in cadrul proiectului

Lacul Vaduri este un lac de acumulare format in anul 1966 cu scopul producerii de energie electrica. Alaturi de lacul Pangarati, acesta este printre primele lacuri de acumulare realizate pe raul Bistrita si reprezinta o zona importanta pentru pasarile ce se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic. In ultimii ani pe acest lac si-au stabilit cartier de iarna specii ca: lebada de vara, rata mare, rata sunatoare si corcodel mic. Alaturi de acestea pe luciul apei au fost observate si exemplare de rata sulitar, rata rosie, rata cu cap castaniu dar si cea mai mare populatie de lebada de iarna care a iernat aici.

resurse

Resurse spatiale

Aplicatia Geoportal, asigura accesul la resursele spatiale specifice ariei protejate - Lacul Cuejdel.

viewer

Harti de distributie

Vizualizati hartile de distributie obtinute la nivelul ariei protejate - Lacul Cuejdel.

galerie

Galerie foto

Impartasiti experientele echipelor de experti in teren, accesand galeria foto.  

Proiect finantat prin POS Mediu, Axa prioritara 4 - "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii."